Satsning eller besparing? Rörigt om skolan...

Idag kom alliansens valmanifest, i det berättades om allt de var överens om och allt det de inte är överens om nämns inte alls. Tex fick folkpartiet igenom ordningsbetyg men inte en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen. Om ni frågar mig så skulle jag prioriterat tvärtom.

Jag har länge gått och funderat över Växjös majoritets budgetförslag och då speciellt på deras "stora satsning på skolan". Mitt exemplar av alliansens budget är läst från pärm till pärm. Många gånger. Och ingenstans hittar jag den stora satsningen som så många alliansföreträdare pratar om. Så låt oss gå igenom det ordentligt.

Alliansen säger att de satsar 61 nya miljoner på skolan i Växjö. Sedan tar de bort 10 miljoner som en effektivisering av den nya förvaltningen. Då återstår 51 miljoner kronor. Av dessa är 20 miljoner kronor pengar som redan använts i år. De har använts till att fastanställa förskolelärare för att de har behövts i verksamheten. Det är bra men det är alltså inga nya pengar. När vi tar bort de återstår 31 miljoner kronor. Men de pengarna finns inte i kommunen utan det är pengar som man förväntar sig att en Alliansregering ska tillskjuta Växjö. Man räknar med 35 miljoner kronor i statsbidrag. När vi räknar bort statsbidragen så återstår då -4 miljoner kronor. En besparing på 4 miljoner kronor är alltså den stora satsning på skolan i Växjö som alliansen slår sig på bröstet för. Det är ett märkligt sätt att beskriva en besparing...

Som sagt idag kom alliansens valmanifest, i det står det detaljerat vad statsbidragen på 35 miljoner kronor ska användas till. De är upplåsta på bland annat tioårig grundskola och i ett lågstadielyft, vilket innebär att de inte går att använda för att möta att Växjös grundskolor har fler elever. Eller för den delen, använda för att höja kvaliteten i den verksamhet som idag redan görs.

Vi då? Jo, vi tillskjuter 83,5 miljoner kronor men för en rättvis jämförelse ska vi dra bort de 20 miljoner kronor som redan idag används. Vi satsar alltså 63,5 nya miljoner på Växjös grundskolor och till det kommer statsbidrag från en socialdemokratiskt ledd regering på strax under 70 miljoner kronor. Det tycker jag är en rejäl satsning. En satsning på riktigt och inte bara på moderat nyspråk.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En blogg?