Flest röster men minst mandat.

Jag vet knappt hur många intervjuer jag har gjort sedan valvakan började i söndags. I början av kvällen kommenterades vallokalsundersökningarna och i slutet gissades det om hur valresultatet egentligen såg ut. Framåt tolvtiden var det klart att alliansen fått 29 mandat, de rödgröna 28 och Sverigedemokraterna 4. Det trots att de rödgröna fått fler röster än alliansen. Ett valresultat som manar till eftertanke och ansvar.

Vårt valresultat är bra. Vi går framåt med ca 3 procent sedan förra valet. Dessutom är vårt valresultat i Växjö bättre än socialdemokraternas valresultat i riket. Det är unikt för socialdemokraterna i Växjö. Vi gör också ett bättre valresultat i kommunen än vad vi gör i Växjös riksdagsval. Som sagt ett bra resultat. Det är viktigt att komma ihåg. Och det är dessutom helt ok att glädja sig åt. I alla fall i en liten stund. För vår framgång räckte inte ända fram. Dessutom överskuggas den av Sverigedemokraternas resultat.

Nu översvämmas vi av analyser om varför valet gick som det gick och det är nog bra. Vi behöver fundera över varför så många i Växjö och i Sverige tycker att Sverigedemokraterna är svaret. Själv är jag övertygad om att när klyftorna växer, mellan stad och land, mellan de som har och de som inte har, då rustar vi oss för ojämlikhet. Vi blir rädda och vi värnar det vi har. Vi blir oroliga och vi låter hopplösheten breda ut sig. Därför behöver vi en rejäl och ordentlig förändring. Vi behöver ett gemensamt projekt att bygga Sverige starkt och vi behöver en rejäl fördelningspolitik där skillnader utjämnas och där solidariteten kan växa sig stark. Först då krymper Sverigedemokraternas relevans för Sveriges väljare. Därför är det både bra och nödvändigt att Sverige har en ny statsminister. En statsminister som vill ta ansvar för att styra landet och som söker ett brett stöd. Med ett valresultat som Växjös önskar jag att fler var så framsynta.

Åsa

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En blogg?