Skönmålande pressmeddelanden och besparingar på socialpsykiatrin

Den moderatedda majoriteten är ibland himla angelägna om att vi ska tycka att de gör bra så att de helt sonika skickar pressmeddelanden genom kommunens presstjänst där de själva skriver vad vi socialdemokrater tycker. Det har hänt både en och två gånger och eftersom de glömmer att fråga oss om det de skriver om oss stämmer så händer det att det blir fel. Låt mig därför reda ut begreppen om det sista pressmeddelandet som handlade om socialpsykiatrin.

I pressmeddelandet står det såhär:


"Överföringen av socialpsykiatrin har samlat blocköverskridande stöd. Det har funnits diskussioner om de ekonomiska förutsättningarna, men så väl majoritet som opposition ser möjligheterna med kvalitetsförbättringar när arbete och välfärd nu kan ta ett helhetsgrepp."
Jag vill verkligen inte verka snarstucken eller sur men den här versionen av sanningen är något skönmålad
Vi kan börja med överföringen av verksamheten från Omsorgsnämnden till Nämnden för arbete och välfärd. Överföringen beslutades i budgetbeslutet för 2016 och det var enda gången vi tog ställning till om socialpsykiatrin i sin helhet skulle vara kvar hos Omsorgsnämnden eller flytta till Nämnden för arbete och välfärd. Vid den omröstningen röstade vi socialdemokrater på vårt eget budgetförslag, och i det föreslogs ingen överföring. Efter att budgetbeslutet var fattat genomfördes en utredning som gick på remiss i respektive nämnd och till Kommunstyrelsens organisations och personalutskott. Den utredningen föreslog en överföring av delar av socialpsykiatrin eller en överföring av hela socialpsykiatrin. Alternativet att låta verksamheten som helhet ligga kvar fanns inte eftersom att kommunfullmäktige redan fattat beslutet att en överföringen skulle ske. 
När väl beslutet var taget att flytta över hela verksamheten och inte bara delar så fattades det beslut om att reglementen för respektive nämnd skulle anpassas så att de stämde överens med det som respektive nämnd nu hade ansvar för. En fullständigt logisk och nödvändig konsekvens. Det är också det protokollet som det viftas med på olika sociala medier och där man vill få det att framstå som att våra vice ordförande inte vet vad de gör. Tro mig, våra vice ordföranden har koll. Betydligt bättre koll än den moderatledda majoriteten verkar ha i detta fallet.
Nu tar vi en titt på "diskussionerna om de ekonomiska förutsättningarna". När det skrivs på det sättet låter det ju inte särskilt allvarligt alls, lite diskussioner om ekonomi är väl helt i sin ordning?
Det som avses i den meningen är besparingen på 11 miljoner kronor som kommunfullmäktige i budgetbeslutet för 2017 beslutade om. Vi socialdemokrater röstade på vårt budgetförslag och i det förslaget låg ingen besparing på 11 mkr på socialpsykiatrin. Den moderatledda majoriteten tyckte istället att besparingen var nödvändig och röstade igenom den. Budgetbeslutet togs i juni förra året. 
11 miljoner kronor i det här sammanhanget innebär i runda slängar mellan 7-8 procent på hela socialpsykiatrins verksamhet. Det är mycket pengar. Riktigt mycket pengar. Den här besparingen är inte bara orealistisk, den är också illa genomtänkt. Det finns ingen konsekvensanalys och det finns heller ingen plan för hur besparingen ska genomföras. I mångt och mycket påminner den om den besparingen som under ett par år skulle gjorts i måltidsorganisationen. Där saknades också både plan och konsekvensanalys och den moderatledda majoriteten fick till slut backa efter massiv kritik från både socialdemokrater och andra. 
Om den moderatledda majoriteten vill fortsätta att skicka pressmeddelanden på vad vi socialdemokrater tycker så går det finfint att i fortsättningen stämma av med oss. Men om jag hade suttit i den moderatledda majoriteten i Nämnden för arbete och välfärd så hade jag behövt ägna mig åt betydligt viktigare saker än att skicka skönmålande pressmeddelanden. Jag hade ägnat all tid åt att försöka mildra besparingarna och sett till att den enskilde drabbas så lite som möjligt. Eller så hade jag skrivit fram ett ärende till Kommunfullmäktige om att besparingen på socialpsykiatrin borde dras tillbaka - Om det sker så kan jag redan nu lova att socialdemokraterna röstar för.
/åsa 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En blogg?