"I dag skulle inte Madickens familj bo granne med Abbes. Det skulle inte hända."

så säger nationalekonomen Charlotta Mellander i dagens Smålandsposten.


Underrubriken i tidningens inblicksreportage är talande. "Växjö växer så det knakar. Så gör också inkomstklyftorna." I reportaget får vi se en karta över staden och i den illustreras hur mycket medelinkomsten har förändrats i Växjös olika stadsdelar mellan 2001 till 2013. På Söder och i Sandsbro har medelinkomsten ökat mest, på Söder med 59% och i Sandsbro med 57%. I Araby har medelinkomsten ökat minst, med 7% under samma år. Högst medelinkomst har den växjöbo som bor i Högstorp och lägst medelinkomst har den växjöbo som bor på Araby.


Klyftorna i Växjö har växt, den stadsdel som ligger lägst i medelinkomst är också den stadsdel där medelinkomsten har ökat minst. De stadsdelar där medelinkomsten från början var hög är de stadsdelar där medelinkomsten också ökat rejält. Klyftan blir djupare och gapet däremellan blir större.


Att klyftorna mellan växjöborna blir större är inte bra för Växjös utveckling. Ett jämlikt samhälle är ett bättre samhälle - för alla. OECD varnar för att den ökande ojämlikheten i världen bromsar tillväxten och IMF-chefen Christiane Lagarde varnar för att den ökande ojämlikheten hämmar skapandet av jobb. I ett jämlikt samhälle mår människor bättre, lever längre och producerar mer. Med andra ord i ett jämlikt samhälle finns bättre förutsättningar för en framtida tillväxt.


För de allra flesta växjöbor går det bra, det är viktigt att komma ihåg. Däremot ser vi hur två mandatperioder med en moderatledd regering har bidragit till att klyftorna ökat ännu mer. Jobbskatteavdragen har bidragit till de som redan har och sämre villkor i socialförsäkringssystem och A-kassa har bidragit till att de som inte har hamnar ännu mer efter. Det är inte rimligt. Nu ser vi hur vi går små steg i en annan riktning. För första gången på nio år har riksdagen röstat för en budget där de som tjänar minst är de som tjänar mest på budgetförslaget.


Det var banne mig på tiden!


/ÅsaKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En blogg?