En budget för många eller några få?Artikel publicerad i Smålandsposten 23/10:

Det är budgettider och det är tydligt att Sverige står inför ett vägval. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har presenterat ett budgetförslag som föreslår kraftfulla reformer för att Sveriges ekonomiska styrka ska komma hela Sverige till del.
12 500 pensionärer i Växjö får sänkt skatt samtidigt som bostadstillägget för pensionärer höjs. En efterlängtad höjning av barnbidraget med 200 kronor ger Växjös barnfamiljer bättre ekonomi samtidigt som tandvårdbidraget höjs för unga och äldre. Tryggheten för den som blir sjuk prioriteras genom ett höjt tak i sjukförsäkringen. Ordentliga satsningar på skolan med stärkt statlig finansiering och högskolebehörighet på yrkesprogrammen ger Växjös barn och unga bättre förutsättningar att lyckas i framtiden. Tryggheten stärks med höjda anslag till polisen och genom satsningar på rättsväsendet. 
Samtidigt som den socialdemokratiskt ledda regeringen gör kraftfulla satsningar betalar vi av på statsskulden som nu är den lägsta sedan 1977. Det ger Sverige och Växjö goda förutsättningar att stå starka också i framtiden.
Växjö kommun får i år liksom förra året nära 80 miljoner kronor i i generella statsbidrag. Det är sannerligen välbehövda pengar för att Växjö ska klara välfärden både idag och i framtiden. Den moderatledda majoriteten i Växjö har valt att finansiera både årets och nästa års budget med stora uttag ur Växjöbostäder. Samtidigt har de valt att lägga en stor besparing på omsorgsnämnden. Vilka ytterligare besparingar som hade behövts göras eller hur många fler lägenheter som hade behövts säljas för att klara Växjös ekonomi utan de generella välfärdsmiljarderna vågar vi inte ens spekulera i.
Från moderat håll hörs att budgeten är spretig och ofokuserad. Moderaterans lösning är istället att sänka skatten ytterligare för de som redan har. Medan regeringen ser till att hela Sverige får ta del av att det går bra för Sverige menar moderaterna att Sveriges ekonomiska styrka bara ska tillfalla några fåVäxjö behöver byggas helt och det gör vi bäst genom att sluta klyftorna Växjöborna emellan. Nu har den socialdemokratiskt ledda regeringen fått ordning och reda på Sveriges ekonomi och då ska det självklart också märkas för Växjöbon. Så möter vi framtiden smartast.

/Åsa 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En blogg?

"Det heter faktiskt försäljning, inte utförsäljning..."

Hål i huvudet om sommarjobb