Gammal högerpolitik, vem är det som tjänar på det?

Ny krönika i Växjöbladet/ Kronobergaren:

"I år har fler än någonsin haft semester. Fler har drömt om lediga dagar vid stranden, om thermoskaffe och sand mellan tårna. Fler har gått igenom den där isande känslan när semestern lider mot sitt slut och när rutinerna återigen knackar på. Kort sagt: ju fler som har semesterångest i brytpunkten mellan sommar och vardag, desto bättre går det för Sverige. Trots det kom Arbetsförmedlingen i veckan med statistik som sa att samtidigt som arbetsgivare ropar efter arbetskraft, glider allt fler allt längre ifrån arbetsmarknaden. Med andra ord, klyftan på arbetsmarknaden växer och kompetensgapet är stort. 

Även de borgerliga partiledarna har kommit tillbaka från semestern. Häromdagen kallade det till presskonferens för att lansera förslag om hur fler ska komma i jobb. Det kunde ha varit ett uppfriskande avbräck från sommarens krav på att varenda människa skulle avgå. Istället visade det sig att högern kallat till presskonferens för att återanvända sin favoritpolitik: Att de som inget har ska få ännu mindre.

Högerns svar på att få fler i arbete är återigen att sänka lönerna. Nyanlända och ungdomar ska jobba heltid för 70 procent av ingångslönen i branschen, de resterande 30 procenten ska ”de unga eller nyanlända gå i skolan eller lära sig jobbet på jobbet” Som Ingvar Persson uttrycker sig i Aftonbladet innebär det i klartext att ungdomar och nyanlända ska jobba fem dagar i veckan men bara få betalt för tre och en halv. 

Högerledarna hoppas att deras nygamla idé ska bli ytterst attraktiv för arbetsgivarna. Om man tillåts spekulera så är väl den största effekten av att sänka lönerna för en grupp, att lönerna sänks för flera. Gissningsvis blir lönerna på sina ställen ännu lägre och fler - både nyanlända, ungdomar och sådana som vi kallar vanligt folk - får svårt att klara sig på sin lön.

För att få folk i arbete kan man göra på två sätt. Antingen satsar man på att göra människor anställningsbara genom att se till att de får utbildning och kompetens, eller också ser man till att låsa in folk i enkla jobb och osäkra anställningar. Det är där skillnaden i svensk arbetsmarknadspolitik går. Om man vill stärka ett lands konkurrenskraft och säkra tillväxten är ett av alternativen mer lyckat än det andra. 


Med andra ord är det inte bara dålig och gammal högerpolitik att sänka lönen för de som redan tjänar minst. Det är också osedvanligt dålig ekonomisk politik. Frågan vi borde ställa oss är vem som kommer att tjäna på det. En sak är säker, det är inte du och det är inte jag."

/åsa 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En budget för många eller några få?