Höghastighetsbana, Oenighet och universitet

Den här veckan har varit lite av ett sammelsurium. Eller kanske där det den vecka som varit mest som vanligt efter sommaren. I Växjö har den moderatledda majoriteten diskuterat sinsemellan om de säljer bostäder för rätt priser eller inte. I Stockholm har jag pratat höghastighetsbana, både med SKLs tjänstemän och med socialdemokrater runt om i landet. Och nu sitter jag i Ronneby med hela kommunledningen (både politiker och tjänstemän) där vi har en heldag med fokus på Växjö som universitetsstad. Det är onekligen olika och dessutom olika på olika platser.

Att den moderatledda majoriteten verkar ha problem att komma överens gällande bostadsrättsombildningar förvånar mig inte. Vi har länge drivit linjen att Växjös mest attraktiva hyresrätter ska fortsätta att vara just hyresrätter. Det behövs för att Växjö ska ha en mångfald i bostadsbeståndet. Kanske kan vi nu se en ändring i den moderatledda omvandlingspolitiken? Det skulle i så fall vara välkommet. 

Höghastighetsbanan är verkligen ett projekt som på många sätt utmanar den gängse bilden av hur vi brukat göra. För det första ska kommunerna själva leverera in nyttoberäkningar till staten, de tillsammans med trafikverkets underlag kommer sedan att ligga till grund för vilken sträckning banan kommer att ha. Sedan ska en förhandling påbörjas mellan staten och kommunerna gällande medfinansiering och förskottering. Kanske är det enda sättet att  kunna finansiera en infrastrukturinvestering av den storleken men i så fall är det viktigt att vi som kommuner agerar både enigt och samlat. Växjö kommer att utvecklas ännu snabbare med en östlig sträckning av höghastighetsbanan och den kommer att påverka Växjös utveckling enormt. Därför hoppas jag att sträckningen via Växjö snart klubbas så att vi så snart som möjligt kan sätta igång med att planera Växjö för den framtiden. 

Och nu universitetsstaden. Är Växjö en stad med ett universitet eller en universitetsstad? Och vad är skillnaden? 

/Åsa 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En blogg?