Spaden i jorden, oavsett kostnad?
Bild från när jag debatterade regeringens budget  i P1 för en vecka sedan.

Den moderatledda majoriteten verkar har bestämt sig för att driva igenom bygget av ett nytt stadshus oavsett kostnad. Siffran 635 miljoner kronor inger respekt. Det är den näst största investeringen Växjö kommun någonsin har gjort och det motsvarar ungefär det Växjö kommun har investerat totalt i Arenastaden. Det förpliktigar. När man gör en investering av den kalibern vill de flesta ha rejäla underlag och kalkyler att luta sig mot. Det vill inte den moderatledda majoriteten. 

Enligt handlingarna ska det finnas kalkyler på vad det skulle kosta att sitta kvar i nuvarande kommunhus och renovera det. Sådana kalkyler finns inte. Istället finns det en kalkyl som anger på ett ungefär vad det skulle kosta att omvandla kommunhuset till lägenheter. Något som inte är aktuellt för kommunen och som dessutom är betydligt dyrare än att renovera en kontorsfastighet. Utan att ha en aning om vad det skulle kosta att sitta kvar i nuvarande kommunhus, eller ha en aning om vilken tidsplan en sådan renovering skulle ha, väljer den moderatledda majoriteten att dra slutsatsen att det nog, förhoppningsvis, blir lite billigare att bygga nytt och sälja det gamla. Det är spekulationer som inte håller när man ansvarar för Växjöbornas skattepengar.

Jag förstår att den moderatledda majoriteten känner sig pressad. I budgeten för 2018 har man lagt in en reavinst på 70 miljoner kronor från dagens kommunhus (som ännu inte är sålt) för att anställa lärare och undersköterskor. Det betyder att den moderatledda majoritetens budget nästa år är ofinansierad om kommunfullmäktige i oktober inte fattar beslut om att bygga ett nytt kommunhus. Det är minst sagt problematiskt att förlita sig på vinster för att klara Växjöbornas välfärd men det är än mer problematiskt att förlita sig på vinster som ännu inte finns. Att sätta spaden i jorden oavsett kostnad riskerar att äventyra inte bara 2018 års budget utan flera budgetar framöver. 

Växjö står idag inför ett enormt investeringsbehov. Utbildningsnämnden säger att de behöver investera ungefär en miljard kronor i skol- och förskolelokaler den närmsta tiden. Växjö behöver bygga fler bostäder och konjunkturen är glödhet. Att mitt i denna byggboom dra igång ett svindlande dyrt jätteprojekt fördyrar inte bara stadshuset utan riskerar också att fördyra de nödvändiga investeringarna Växjö kommun står inför. Det är basic investeringsekonomi som också den moderatledda majoriteten känner till. Jag befarar att Växjö nu får bevittna ett prestigeprojekt snarare än något som är genomtänkt och hållbart. Det riskerar kommunens ekonomi och det riskerar att förfölja Växjöborna i många år. 

Jag är inte principiellt emot ett nytt stadshus om det visar sig vara klokt. I de underlag jag har fått del av hittills finns det inget som tyder på att det här är en klok investering. Tvärtom. Det har tydligt visat sig att ett eventuellt nytt stadshus blir betydligt dyrare än det var tänkt från början och det är fortfarande en mängd omständigheter som ännu inte är lösta. Det finns fortfarande tid att göra halt och istället investera Växjöbornas skattepengar klokt framöver. Låt oss ta den chansen. 

Här, här och här kan ni läsa våra inlägg gällande ett eventuellt nytt stadshus och här kan ni läsa inblicksartikeln från smp. Här finns ytterligare en artikel.

/åsa 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En blogg?