Ett fortsatt gott nytt år såhär bland snöfallen

Gott nytt år allihop! 

Jag har tillbringat den första delen av året i solen med glada barn, härligt sällskap och massor av böcker och nu är jag tillbaka laddad inför ett nytt år med massor av utmaningar.


Lite bränd på näsan och på väg till poolen för att läsa. Så gott kan man ha det när man har världens bästa kollegor som håller ställningarna på hemmaplan.


Det är ju det där med hav och utsikt.... Vackert och välgörande. 


Tidigare i veckan publicerades min nyårsartikel i Smålandsposten, länken till den finns här. Men det går också fint att läsa den i heltext alldeles här nedan. 


"Det går bra för Växjö och det går bra för många växjöbor. Växjö är populärt, här vill många bo och flera företag ropar efter kompetens och arbetskraft. Byggkranar är självklara i Växjös stadsbild och för de hemvändare som nu firat jul i Växjö har mycket hänt sedan de senast var här. Vid stationen byggs en ny stadsdel mitt i staden, på Vikaholm bubblar det av nya bostäder och planeringen av Bäckaslöv är i full gång. Men framtidens ljus skiner starkare för vissa Växjöbor än för andra. 

Det skiljer rejält i medelinkomst mellan Växjös stads- och kommundelar. På vissa håll är skillnaden mer än 100 procent. Det betyder att den växjöbo som bor i ett område där medelinkomsten är högst tjänar mer än dubbelt så mycket än den växjöbo som bor i det område där medelinkomsten är lägst. Det skapar betydande skillnader i livsvillkor och möjligheter mellan växjöborna.

Konsekvenserna är flera och de går att mäta i ohälsotal, i välmående och i skolresultat. I såväl Växjös skolor som i resten av landet är föräldrarnas utbildningsbakgrund den enskilt viktigaste faktorn för vilka resultat barnen uppnår. På så sätt cementeras klasskillnader istället för att kompenseras och framtiden för våra barn avgörs av vilken familj de föds i. Det är en fullkomligt oacceptabel utveckling. 

Därför behöver Växjö en tydlig fördelningspolitisk riktning. Vi behöver göra stora och långsiktiga investeringar i skolan för att höja kunskapsresultaten ännu mer och se till att ännu fler blir behöriga till gymnasiet. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har med bland annat tio välfärdsmiljarder gett möjlighet till stora satsningar på välfärden och den satsningen måste vi också göra på lokal nivå. Om vi lyfter blicken inser vi fort att framtidens skola i Växjö inte kan betalas genom försäljningar av bostäder. Det är både kortsiktigt och oansvarigt. 

Vi behöver bygga en kommun som håller ihop. Ett Växjö där klyftorna sluts är ett Växjö som står starkare inför framtiden. Ett Växjö där dina möjligheter att uppnå dina drömmar är en förutsättning för min möjlighet att uppnå mina är ett Växjö där trygghet och småländsk klurighet kan gro. För att komma dit måste vi investera i vår gemensamma välfärd - Det är ett framgångsrecept för jämlikhet och för ett gemensamt samhällsbygge.

Någon har sagt att den största ojämlikheten är mellan den som går och lägger sig med förvissningen att nästa dag blir bättre än den som varit och mellan den som går och lägger sig fast förvissade om att de bästa dagarna redan har passerat. Låt 2017 bli året då alla växjöbor, gamla som nya, går och lägger sig fast förvissade om att de bästa dagarna ännu väntar på dem!

Gott nytt år!
Å
sa Karlsson Björkmarker (S) 

Kommunalråd"

Ha det fint!
/åsa

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En blogg?