Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Idag skriver SMP här att Växjö är en av de tre kommunerna i länet som ska ta emot flyktingar i enlighet med regeringens fördelning av nyanlända över landet. Det är ganska självklart. De som har tagit emot färre ska ta emot fler och de som redan har tagit ett stort ansvar ska nu ta ett mindre ansvar. Det är logiskt och helt i enlighet med regeringens intentioner. 

Flera av de små kommunerna i vårt län tog förra hösten och även inan dess ett enormt ansvar för Sveriges flyktingmottagandet. Lessebo och Uppvidinge är två exempel där kommunen har tagit emot många trots att deras förutsättningar inte alltid har varit de bästa. Växjö däremot har tagit ett mindre ansvar och därför ska vi nu bidra efter vår förmåga. Självklart för mig men otänkbart för Bo Frank. Han kommenterar beslutet såhär:

"Det känns inte bra att tre av åtta kommuner ska stå för hela mottagandet. Det har inte varit någon dialog över huvud taget och länsstyrelsen har inte alls tagit hänsyn till att Växjö har haft ett stort flyktingmottagande. Vi underkänner deras uträkning." 

Låt oss ta en titt på påståendet att Växjö har haft ett stort flyktingmottagande och låt oss se hur Växjös flyktingmottagande står sig i relation till andra kommuner: 

Växjö hade 1 maj i år tagit emot i antal 1255 flyktingar. Genomsnittet för Sveriges kommuner var då 583. På så sätt har Växjö tagit emot fler nyanlända än snittet av landets kommuner. Om vi däremot tar en titt på Växjös storlek så kanske den siffran inte är så märklig då Växjö är den 23e största kommunen i Sverige. 

Hur ser det då ut i mottagande per invånare? Växjö har tagit emot 14 nyanlända per tusen invånare. Det är att jämföra med rikssnittet där mottagandet är dubbelt så stort per tusen invånare - nämligen 28 nyanlända per tusen invånare. Utifrån det perspektivet har vi bara tagit emot hälften av vår andel av nyanlända. Exempelvis har Lessebo som jag nämnde innan har tagit emot 78 nyanlända per tusen invånare och Uppvidinge har tagit emot 60. Siffrorna kommer härifrån  och det är siffror som kan vara bra att ha om man ska kritisera länsstyrelsens uträkningar. Det verkar som att länsstyrelsens tjänstemän har räknat mer rätt än vad Bo Frank har gjort. Kanske beror det på att länsstyrelsen baserat sina beräkningar utifrån någon form av statistiskt underlag medan Bo Frank verkar ha baserat sin på känsla. En känsla som inte verkar stämma helt med verkligheten. 

Dagens uttalanden slutar inte där...

Bo Frank säger här att han inte utesluter ett samarbete med Sverigedemokraterna och att han inte alls tycker att de är ett rasistiskt parti. Det är häpnadsväckande. Ett parti som idag står värd för en gala där de mest högerextrema politikerna i Europa är inbjudna anser kommunstyrelsens ordförande i Växjö är på väg att bli rumsrena. Jag undrar vad den kommande kommunstyrelseordföranden Anna Tenje tycker om det. Jag undrar vad resten av den moderata gruppen i Växjö tycker om det eller för den skull vad resten av den moderatledda majoriteten i kommunen tycker om det. Jag vet vad jag tycker. Jag tycker att det är vidrigt. 


/åsa

Kommentarer

  1. August Strindberg myntade uttrycket.De är synd om mäniskorna.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Maxad taxa

En blogg?