För ärligt talat, den chansen kanske aldrig mer kommer tillbaka

Min krönika i veckans Växjöbladet/Kronobergaren:

I veckan som gick var egentligen den stora nyheten att mycket går åt rätt håll i Sverige. Det byggs mer bostäder än på länge, ungdomsarbetslösheten minskar rejält och som grädde på moset har vi en regering som faktiskt prioriterar kommuner och landsting med jäkligt många miljarder i statsbidrag. Nu blir det 10 miljarder kronor extra per år som ska gå till bättre skolor, mer omsorg och ännu proffsigare sjukvård. Pengar från staten som ska gå till det vi behöver mest - En välfärd som kommer alla till del. När hände det senast?

Helt plötsligt finns det fler svar på Sveriges utmaningar än att sänka skatten ännu mer. En generell välfärdspolitik med investeringar i både människor och bostäder fungerar mycket bättre än att utförsäkra sjuka och dra ner på vuxenutbildningen. Klassisk socialdemokratisk politik gör skillnad. Och det mina vänner är alldeles lysande.

Vi borde verkligen prata mer om det. Vi borde prata betydligt mer om hur smart det är att investera i varandra. Vi borde prata om klassamhället, om hur det slår undan benen inte bara på de individer som drabbas utan också på samhället och på oss alla. Vi borde prata om att klassamhället låser in människors drivkraft och kompetens och på så sätt berövar oss alla möjligheten att utvecklas. Vi borde prata om att jämlika samhället inte bara låter trevliga utan att de dessutom är bättre. I jämlika samhällen mår människor bättre, presterar mer och litar mer på varandra. Att inte bygga ett jämlikt samhälle är därför dumt. Osmart. Snudd på korkat. Och vi borde prata om att det är därför den politik som nu genomförs är så bra. Den lägger grunden för ett mer jämlikt samhälle och den grunden behöver fortsätta att byggas på. 

Det börjar helt enkelt bli dags att sluta slösa bort samhällsdebatten på tiggeriförbud, fler poliser och hårdare straff och istället fokusera på hur samhällsbygget ska fortsätta. Det är dags att lägga kraften på att se till att ännu fler kommer i arbete, på att ännu mer blir byggt och på hur klassamhället kan tryckas tillbaka. På så sätt skapar vi ett jämlikt Sverige för alla. För ärligt talat, den chansen kanske aldrig mer kommer tillbaka.


/Åsa

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En blogg?