Stjärnglans och nytänk

Idag skiner solen över kalmarsund och jag sitter på konferensen "Sverige tillsammans" i Kalmarsalen. Här samlas företrädare för kommuner och regioner, företrädare för regeringen och för flera myndigheter för att vi tillsammans ska få samma bild av vad som behöver göras nu och framöver för att möta alla de som har sökt sin tillflykt till Sverige. I både Kronoberg och Kalmar har flera kommuner nu ett ökat invånarantal istället för ett minskat och det kan innebära stora möjligheter inför framtiden. Om vi bara har modet att göra på rätt sätt.

Vi måste hitta nya sätt att göra saker som vi alltid gjort. För det vi alltid gjort när det gäller etablering på arbetsmarknaden kommer inte att fungera idag. Ska vi vara riktigt ärliga fungerade det vi gjorde innan inte särskilt bra ens då vi trodde att det gjorde det... Vi måste utgå från vad som behöver göras och utifrån det fundera på vem av oss alla olika aktörer som är bäst på att göra vad. Inte tvärtom, fundera över vad vi kan bäst och sen utgå från att det är vad som behövs.

När detta jobb ska göras känns det extra bra att utvecklingen i Sverige går åt helt rätt håll. Arbetslösheten minskar rejält, både bland unga och andra, och ekonomin går riktigt bra. Det är goda förutsättningar för att lyckas med att få ännu fler snabbt i jobb, i utbildning och i bostad.

På tal om något helt annat, PM och vänner i Växjö har fått en stjärna i guide Michelin. Hurra och grattis till er! Och lite grattis till mig och alla andra växjöbor som får bo i en stad med sådan stjärnglans.

/Åsa

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En blogg?