Att kunna välja, på riktigt.

I Smålandsposten häromdagen kunde vi läsa om hyresgästerna i kvarteret Lassaskog i Växjö. Några har dragit igång en intressegrupp för att ombilda hyreslägenheterna till bostadsrätter och några vill ha kvar sin hyresrätt som just hyresrätt. Att meningarna går isär i kvarter där ombildningar diskuteras är nog vanligt.

Anledningen till att man dragit igång ett ombildningsarbete i just Lassaskog är inte att
bostadsrätten som boendeform är det som lockar. Istället är det av rädsla för att få en annan hyresvärd. Den moderatledda majoriteten har i sitt budgetförslag för 2016 beslutat att 2000 av Växjöbostäders hyreslägenheter ska säljas. Ingen vet ännu vilka lägenheter som kommer att beröras och ingen vet heller vem köparen blir.

På så sätt har den moderatleddamajoritens bostadspolitik hamnat i ett dubbelfel. För att undvika att ens egen lägenhet säljs till en hyresvärd man själv inte valt så återstår möjligheten att samla ihop grannarna och komma överens om att själv köpa sin lägenhet och göra om den till bostadsrätt. Inte för att det väldigt gärna är i en bostadsrätt man vill bo utan helt enkelt därför att det är enda sättet att kunna skapa trygghet i sitt boende. På så sätt urholkas tryggheten i allmännyttans hyresrätter. Det kan väl ändå inte vara meningen.

Det stora problemet är att den moderatledda majoriteten verkar se bostäder som vilken marknad som helst. En marknad där man köper och säljer för att passa sina egna syften. Men verkligheten ser annorlunda ut. För de flesta av oss växjöbor är bostaden vårt hem.  Ett hem där vi känner trygghet och som vi varken vill lämna eller förändra på grundval av någon annans beslut.

Hyresgästföreningen vittnar om att ombildningsprocesser slår split mellan grannar. Den som inte kan eller vill köpa sin bostad får sin granne som hyresvärd, för många känns det osäkert och sådär. Det är inte så konstigt. Som hyresgäst i Växjöbostäder är det Växjöbostäder man valt som hyresvärd, inte paret som bor i lägenheten bredvid och som man tidigare hade ett jämlikt boendeförhållande med.

Själv har jag provat på alla möjliga boendeformer. Hyresrätt i allmännyttan, hyresrätt i andra hand,
hyresrätt med privat hyresvärd, egen villa och nu bostadsrätt. Jag har haft lyxen att fatta de besluten själv, utifrån mina egna förutsättningar och ingen annan har fattat mina boendebeslut åt mig.

Det är frihet, på riktigt.

Åsa Karlsson Björkmarker (S) kommunalråd.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En blogg?