Bluff om skolan

Så kom den då, äntligen. Den borgerliga majoritetens budgetförslag, den budget som ska styra Växjö kommun det kommande året. Efter en valrörelse där förslagen och resurserna till skolan har duggat tätt så var det med förväntan jag började gå igenom dokumentet. Men det finns fog att bli besviken.

I Växjös skolor idag går det ca 300 fler barn än förra året. Prognosen till 2017 är att antalet barn och unga kommer att öka till 1100. För det budgeteras ingenting. Efter att ha räknat bort statsbidragen (vilka är öronmärkta till kvalitetshöjningar) och räknat bort de 20 miljonerna som redan har ianspråktagits för årets budget så återstår 15,5 miljoner. Det ska jämföras med vårt budgetförslag där den siffran är 63,5miljoner. I pressmeddelandet som den borgerliga majoriteten har skickat ut så står det att de 15,5 miljonerna (ja, de säger 16 men jag gissar att de har räknat fel) ska läggas på att ytterligare minska barngrupperena i förskolan. Det är bra. Men sen är pengarna slut. Växjös grundskoleelever blev utan. Inte ett öre av kommunens pengar landade där.

Det är bra att de nationella statsbidragen är öronmärkta. Nu kan vi, med gedigna redovisningssystem, förhoppningsvis se hur de används för att bl.a. klara färre barn i klasserna i de lägsta årskurserna. Det behövs. Men att klara skolan utan några som helst medel avsatta för fler elever kommer att bli riktigt tufft för både lärare och elever. Det är inte vad Växjös skolor behöver.

Det är tydligt att det viktigaste för moderaterna är att sänka skatten och att annat kommer i andra hand. Omsorgsnämnden får 13 miljoner kronor mindre än innan valet (samma summa som skattesänkningen kostat) och istället har de lagts på skolan. Dessutom ligger besparingen på den nya måltidsorganisationen kvar, om än minskat från 10 till 5 miljoner kronor. Ambitionerna på maten är höga i texten med man klarar inte av att möta dem i siffror. Det är synd, för maten är viktig. Det brukar också delar av majoriteten tycka...

Vi har många förslag som skulle vara bättre för att stärka Växjö kommun - många av dem kan man läsa om i vårt budgetförslag.

/Åsa


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En blogg?