Förlorarnas koalition

Idag presenterades en ny politisk majoritet för Växjö kommun. Det är alliansen tillsammans med miljöpartiet som har bestämt sig för att sammarbeta den kommande mandatperioden. En så kallad "Blågrön allians".

Att jag gärna hade sett ett blocköverskridande styre i Växjö är ingen hemlighet. Däremot hade jag siktet inställt på ett blocköverskridande styre där socialdemokraterna ingick. Valresultatet visar att många av Växjös väljare gärna hade sett samma sak. Nu får växjöborna istället en förlorarnas koalition. De blågröna har tillsammans förlorat strax under sju procent av sitt väljarstöd medan socialdemokraterna istället har gått fram tre procent. Det är ett läge som bäddar för en ödmjuk hållning gentemot oppositionen.

Jag hyser inget agg mot att miljöpartiet har valt att gå i majoritet med alliansen. De har inte förhandlat bakom ryggen på någon och både socialdemokraterna och vänsterpartiet har varit informerade om att de samtalat över blockgränsen. Deras resa i majoriteten kan komma att bli tuff och kanske kommer den att fresta på, men miljöpartiet har tagit ansvar för att Växjö inte ska stå utan majoritet. Det är i grunden ett modigt beslut.

Samma dag som Stefan Löfven blir Sveriges statsminister går Växjös socialdemokrater åter i opposition. Det är blandade känslor. En rödgrön regering kommer att göra skillnad för Växjö och ett rödgrönt styre i kommunen hade gjort Växjö ännu bättre. Nu blir det inte dubbelt bra. Det är synd.

Åsa

Kommentarer

  1. Mycket blandade känslor denna dag och håller bara så mycket med ;)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En blogg?