Ekonomism eller bildning?

”En liten klick lärare” har reagerat mot den moderatledda majoritetens beslut att låta betygen avgöra om den som anordnar vuxenutbildning ska få ersättning eller inte. Några av oss är lite förvånade över att inräknas i just den ” lilla klicken” eftersom vi är både många och kommer från flera olika håll. Nåja. Delar av denna ”lilla klick” är (förutom lärarna) socialdemokraterna i nämnden för arbete och välfärd, båda lärarfacken, Gymnasie och kunskapslyftsministern Anna Ekström och många fler. 

I grund och botten handlar det om synen på utbildning och bildning. Antingen tror vi att lärare behöver ett större incitament för att göra sitt jobb eller så förutsätter vi att lärare är både kompetenta, yrkeskunniga och bra på sitt jobb. Ett ersättningssystem som betalar ut ersättning till en utbildningsanordnare först när en elev är godkänd förutsätter att man lutar åt att lärare nog kunde lägga manken till ännu lite mer. 

Jag tycker att det nya systemet är galet. Det förutsätter att vi ser på bildning som något vi kan köpa och sälja och att vi behandlar kunskap som vilken vara som helst. Bara där haltar det betydligt. Själv tror jag på en stark vuxenutbildning, där människor oavsett bakgrund ska få tillgång till en första, andra och tredje chans - helt enkelt för att ett samhälle som ständigt förändras behöver människor som också vill förändras. Jag är så gammalmodig att jag tycker att kommunen ska ha en stark egen vuxenutbildning som kan kompletteras av andra, men det valdes bort för länge sen i den här kommunen. Det är synd.

Vill ni veta mer så kan ni läsa Smps artiklar här och här, läsa i lärarnas tidning här, höra på P4 Kronobergs sändningar här eller lyssna på studio ett från igår här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En blogg?