Gräddfil eller anständig? Det är olika...

I Växjö avsätts 6% av allmännyttans lediga lägenheter till en så kallad social förtur. Det är precis som det låter en förtur för de som av olika sociala skäl är i akut behov av en bostad. Växjöbostäder har i snitt en omsättning på ca 1000 familjelägenheter årligen och av dem så går alltså ca 60 lägenheter till Arbete och Välfärd där de förmedlas på särskilt sätt. Det kan vara till våldsutsatta kvinnor, till människor med missbruk men också till växjöbor som på grund av olika funktionsnedsättningar inte längre kan bo där de bor idag. Det kan också vara ensamkommande flyktingbarn som via familjeåterförening fått hit sin familj eller i något fall en nyanländ barnfamilj som inte har bostad på annat sätt. I dagens smålandsposten kallar moderaten Oliver Rosengren den sociala förturen för en gräddfil för nyanlända. Märkligt att han inte med ett ord nämner att den sociala förturen också är till för andra. 

Ett av Växjös stora problem är att vi har får få bostäder. Det är kännbart för de växjöungdomar som är på väg att flytta hemifrån, det märker nyinflyttade växjöbor av (oavsett var de kommer ifrån) och det märker också alla de växjöbor som vill flytta ihop eller isär eller för den delen bo större eller mindre av. Växjö lider av bostadsbrist och det är kännbart för de flesta. Allra mest märks den bland de som på egen hand har svårt att hitta en bostad. De som aldrig varit inne på bostadsmarknaden, som inte har kontakter eller referenser och kanske inte heller en stadigvarande och tillräckligt hög inkomst. Det unika med bostaden, till skillnad från andra varor på marknaden, är att den inte är valbar. En bostad måste vi ha, oavsett vilka förutsättningar och möjligheter vi har med oss i bagaget.  I dagarna såldes nära 2000 lägenheter ur det kommunala bostadsbeståndet. Vad jag tycker om det och vilka konsekvenser det kan få läser du här

Att kalla den sociala förturen för gräddfil är magstarkt. Själv använder jag hellre ord som nödvändig eller anständig. Men det är tydligen olika. 


/åsa

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Siffror, känslor och Sverigedemokrater

Maxad taxa

En blogg?